PSK zrekonštruoval historickú budovu v centre mesta

15.12.2009 Prešov

Zrekonštruovanú historickú budovu v centre Prešova, kde bude od januára budúceho roka sídliť Inovačné partnerské centrum (IPC), ktoré buduje Prešovský samosprávny kraj (PSK) aj vďaka prostriedkom z európskych fondov, ...
IPC má byť podľa vzoru nórskeho Molde Knowledge Parku koordinačným strediskom v procese vytvárania nových partnerstiev prostredníctvom workshopov, odborných stretnutí a tréningových programov. Rovnako má zabezpečovať vytváranie integrovaných balíkov služieb a spoločné informačné databázy. Podstatou jeho činnosti bude podpora regionálneho rozvoja a podnikateľskej sféry.
Celkové plánované náklady na realizáciu projektu IPC predstavujú 1,565 milióna eur (47,15 milióna Sk), pričom prostriedky z Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskeho finančného mechanizmu (NFM) dosiahli sumu 555.499 eur (16,73 milióna Sk).
V budove však nebude sídliť len IPC. Na prízemí objektu zriadili napríklad priestory pre čitáreň a British Council, ktoré ponúka zapožičanie kníh a publikácií v anglickom jazyku na základe spolupráce s Knižnicou P. O. Hviezdoslava v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Zreštaurovaná miestnosť na prvom poschodí, kde počas stavebných prác objavili 200-ročné vzácne barokové stropné maľby, má okrem PSK slúžiť aj iným inštitúciám na organizovanie podujatí prezentačného i slávnostného charakteru.
\"Som presvedčený, že tu budú prebiehať akcie štátnej správy, samosprávy, podnikateľskej sféry, tretieho sektora, ktoré budú potrebovať priestor krásny, historický, kultúrny a bude pripomínať históriu mesta Prešov. Myslím si, že sa urobilo jedno krásne dielo a treba poďakovať všetkým, ktorí sa o to pričinili, \" povedal predseda PSK Peter Chudík.
O úpravách budovy rozhodlo zastupiteľstvo PSK v roku 2007 s cieľom vybudovať v týchto priestoroch inovačné centrum. Plánované náklady na komplexnú rekonštrukciu objektu sa pohybujú na úrovni 1,169 milióna eur (35,22 milióna Sk). PSK má uhradiť z vlastných zdrojov 912.306 eur (27,48 milióna Sk) a zvyšok poskytne grantový program Nórsky finančný mechanizmus (NFM) a štátny rozpočet, ktoré sa podieľajú na financovaní projektu budovania IPC.
 

Vyberte región